Žuvis – ne tik sveika ir maistinga: vaikų pažintis su ja gali būti išties ypatinga
Žino daug, tačiau valgo per mažai, todėl kalbėti apie žuvų svarbą sveikatai – itin svarbu, konstatuoja specialistai. Pažintinės edukacinės pamokos, kurių tikslas moksleivius supažindinti su sveikos mitybos principais, žuvų maistinėmis savybėmis bei jų svarba žmogaus organizmui, galiausiai, per kūrybą įtvirtinti įgytas žinias – tokį būdą išbandė specialistai. Ir vaikai, panašu, nenusivylė.
Asmens sveikatos priežiūros specialistė – dietistė, tinklaraščio „Ką valgom?“ kūrėja Dalia Lenkutienė priminė: žmogaus organizmui svarbūs ne tik žuvyje esantys vitaminai E, D, B1, B12, B6, mineralinės medžiagos (kalis, fosforas, magnis), mikroelementai (jodas, cinkas, selenas), bet ir dokozaheksaeno rūgštis (DHR). DHR rūgštis – Omega-3 riebalų rūgštis – svarbi vaikų atminčiai, mąstymui, smegenų ir širdies veiklai, regos funkcijai, sykiu bendrai vaiko sveikatai.
Prieš dešimtmetį žuvį į vaikų mitybą rekomenduota įtraukti nuo 12 mėnesių. Remiantis naujausiomis Amerikos pediatrijos akademijos rekomendacijomis, ji svarbi jau 6 mėnesių kūdikio mityboje. Patvirtinta, jog kuo anksčiau į mažylių valgiaraštį įtraukiama žuvis, tuo lengviau išvengti alerginių reakcijų ateityje. Dvejų ar trejų metų vaikui, anot D. Lenkutienės, rekomenduojama suvalgyti 30 gramų žuvies per dieną, 11 metų vaiko dienos porcijoje žuvis gali sudaryti 100 gramų. Per savaitę vaikams žuvies patiekalų reikėtų pasiūlyti kartą ar du.
Renkantis žuvį, labai svarbu atsižvelgti ne tik į jos maistinę vertę ar kainą, bet ir kokiomis sąlygomis buvo užauginta arba pagauta. Visuomenėje paplitusi nuomonė, kad naudingiau valgyti šviežią žuvį, tačiau Lietuvoje šviežios atvežtinės žuvies įsigyti nėra paprasta.