Bendradarbiavimas - konkurentus versti partneriais ir kartu užkariauti naujas rinkas

Žemės ūkio kooperatyvas „Sartų lankų jautiena“ yra vienas iš puikiausių trumpųjų maisto  tiekimo grandinių dalyvių bendradarbiavimo pavyzdžių.  VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra („ZUA“) vykdo projektą „Sveikesnis maistas – geresnis gyvenimas“, finansuojamą Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos lėšomis, ir pristato sėkmingai veikiančią vietos ūkininkų iniciatyvą, gimusią visai netoli Zarasų.

Zarasų rajone į kooperatyvą „Sartų lankų jautiena“ susibūrę ūkininkai tiekia itin kokybišką angus veislės galvijų jautieną ne tik nuolatiniams klientams, bet ir restoranams, parduotuvėms, greito maisto užkandinėms. Vienas iš kooperatyvo įkūrėjų, ūkininkas Gintaris Petrėnas ūkininkauja nuo Nepriklausomybės atkūrimo.

„Iš pradžių laikėme melžiamas karves, bet krentančios pieno kainos vertė ieškoti kitokių galimybių“, – apie verslo pradžią pasakoja G.Pitrėnas. Jis sako, kad mėsinių galvijų ūkį plėtė pamažu, ieškojo, kuri veislė geriausiai tiktų šiam kraštui. 

Angusų veislės galvijus galima auginti lauko sąlygomis šiltuoju metų laiku, jie puikiai ištveria ir žiemas. Juo labiau, kad jų mėsa pripažinta kaip pati skaniausia. Ūkininkas pasakoja, kad visus gyvulius šeria tik natūraliais pašarais – vasarą žole, žiemą šienu ir šienainiu.

 

Prieš penkerius metus su bendraminčiais įkūrė kooperatyvą „Sartų lankų jautiena“. „Iš pradžių buvome penkiese, paskui prisijungė dar, ir dabar esame jau 9 ūkininkai“, – aiškina G.Petrėnas. Į kooperatyvą jungtis paskatino poreikis turėti išpjaustymo cechą ir noras pirkėjams parduoti šviežią, o ne šaldytą mėsą. Kaip teigia kooperatyvo įkūrėjas, kartu dirbant tai daryti daug paprasčiau. 

Pasak ūkininko, iš pradžių tekdavo važinėti po turgelius ir ten prekiauti, tačiau, kai atsirado daug restoranų, parduotuvių, kurie ėmė pirkti produkciją, jau nebeapsimokėjo gaišti laiko prekiaujant turgavietėse. „Du kartus per savaitę darome lanką per Lietuvą veždami savo mėsą: Utena, Vilnius, Kaunas ir per Ukmergę vėl grįžtame namo“, – sako ūkininkas. 

Prieš porą metų ūkininkai atidarė Zarasuose ir nedidelę užkandinę, pavadintą taip kaip ir kooperatyvas – „Sartų lankų jautiena“, kurioje galima pasimėgauti pačiais įvairiausiais patiekalais iš jautienos – pradedant blyneliais ir baigiant didkepsniais. Nors visi į kooperatyvą susijungę ūkininkai dirba savo ar nuomojamas žemes – kooperatyvas žemės valdų neturi, tačiau visi augina būtent angusų veislės galvijus. „Norime, kad mūsų pirkėjai visada būtų garantuoti, kad gaus tokią pat ir kokybišką mėsą“, – apie tokį verslo modelį pasakoja G.Petrėnas.

Kooperatyvas bei jo nariai ne kartą naudojosi Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos teikiama parama.